2013. április 23-án éjjel, helyi idő szerint 00:28-kor 4,8-es magnitúdójú földrengés keletkezett a Heves megyei Tenk közelében. A földrengés fészke 10 km-es mélységben volt. A rengést az ország jelentős területén lehetett érezni, 200-nál több településről töltötték ki földrengési kérdőívünket. Bejelentés érkezett többek között Budapestről, Nyíregyházáról és Szegedről is. 
A rengés által okozott épületkárok meghaladták a 600 millió forintot, legsúlyosabb károk az epicentrum közelében, elsősorban Tenk, Átány és Erdőtelek településeken keletkeztek. Érdekesség, hogy a földrengést elsősorban az epicentrumtól nyugatra lehetett nagy távolságokban érezni, keleti irányban csak kisebb távolságokra volt észlelhető.

Eltekintve a 2013. február 16-án keletkezett 3,6-os magnitúdójú földrengéstől, valamint annak másnap bekövetkezett 2,5-ös magnitúdójú utórengésétől, Tenk 18 km-es térségében az ezt megelőző időszakból nem ismerünk olyan földrengést, amely elérte volna az érezhetőség határát. Földrajzilag legközelebb Egerben éltek át számottevő rengést 1925-ben, ennek magnitúdója a számítások szerint 5,3-ra tehető. Az áprilisi főrengést követően azonban számos utórengést regisztráltak műszereink, melyek magnitúdója 0,7 és 2,9 között változott. Ezt követően is keletkeztek kisebb rengések Tenk környezetében (2019-ben is volt itt érezhető esemény), melyeket már nem tekintünk utórengéseknek, így elmondhatjuk, hogy a terület a mai napig aktív.

A tenki esemény rávilágít arra, hogy hazánkban tulajdonképpen bárhol keletkezhetnek földrengések, kipattanásuk nem korlátozódik azokra a területekre, ahol már korábban is előfordultak.